ATTN/ Flaming Skies – EMPIRE OF GLASS

EMPIRE OF GLASS, proaspăt lansatul album de debut al băcăuanilor Flaming Skies a ajuns la mine și mi-am rezervat timp în drum spre ultima întâlnire cu marea pe anul ăsta să-l ascult în tihnă. Pentru cine nu a auzit de trupa asta aflați că e o trupă de adolescenți, 17-18 ani, care n-a găsit altceva mai bun de făcut pentru canalizarea rebelizării specifice vârstei decât s-o dea-n metale, d-ale spre core. Bogdan Pralea (voce/chitară), Matei Racoveanu (chitară), Raluca Ababei (bass, dap, cool nu 😉), Rareș Bibire (drums), ei sunt Flaming Skies.



Norocu’ lor și al nostru e că prin urbea bacoviană s-a format un grup de rockeri adulți din vechea gardă a fenomenului rock local, ca de exemplu cei din trupele Masked Toys și Post Mortem, și-i ghidează pe puștii ăștia și nu doar pe ei. Dar despre Brothers of Rock stați pe fază că vin cu ceva vești de la ei.

Empire of Glass / 9 piese / 39 de minute / mix&master la Marius Costache la Studio 148 (de aici și calitatea auditivă a materialului ).

Stilistic albumul adună la un loc influențele școlii vechi de metal din anii ’90, probabil influențați de ce le-a ajuns pe la urechi de la părinți (big up!!), și școala nouă de core, mai punchy, mai agresivă sonor și mai directă-n lyrics. Am remarcat un oarecare fir epic al albumului, piesele par aranjate ca să surprindă cronologic perioada de la pandemie până azi, prin prisma a ceea ce au trăit ei, adolescenții. Dacă e așa, big up pentru story. Așa se face când vrei să închegi un album și o poveste în jurul lui.



Rising – e un intro à la Tiamat, ca o ușă ce se deschide încet spre lumea apocaliptică și distopică pe care pare că pe alocuri o trăim deja

Shadows – se intră direct și abrupt în realitate. Un fel de necrolog al lumii pe care-o știam, o piesă ancorată stilistic în metalul old school, cu alternanțe de pasaje rough cu cele atmosferice. Și vocea urmează aceeași alternanță clear voice cu growl.

Autopsy – O piesă mult mai core, se disecă nervos starea de fapt No turning back just agony.

Locked up – Vedere din interiorul închisorii, oricare ar fi aia, cu amintiri despre ce-a fost și nu va mai fi. Începe ușor, ca o baladă core, apoi vine nebunia și revolta. Cam seamănă cu ce am trecut în perioada lockdown-ului, nu?

Enlight – Prima baladă core de pe album vine și cu mesajul de speranță. Interesant cum văd toată hărmălaia din jur niște liceeni. While heroes try to bring the light tot ce trebuie să facem e Unchain your mind. Mi-au adus aminte de Manowar sau Helloween în piesa asta. E preferata mea de pe album 😊

Empire of GlassThis is for the ones that have no rest. Ca sound și lyrics are tot ce trebuie pentru o piesă protest. E strigătul de revoltă împotriva establishmentului, acel imperiu fragil care, guess what, oricât de imperiu ar fi poate fi spart în bucăți dacă te revolți. That’ the spirit!

Battleground The battle has begun și ei vin cu un mesaj de luptă, unul optimist, unul angajat de a face diferența și de a recâștiga viața, viitorul. Interesantă viziune de la niște reprezentanți ai unei generații pe care mulți o consideră blazată, tristă și dezinteresată.

Hero – Ca în orice luptă există eroi. Doar că în lupta pe care o ducem acum eroii suntem noi, fiecare dintre noi. Stop and change your mind.

Defy – În piesa asta se adună toată angoasa și furia pentru starea de fapt din jurul nostru. Din toată rebeliunea lor adolescentină iese mesajul albumului. Defy!

Una peste alta albumul, venind de la o trupă de vârsta, experiența și resursele lor, e chiar o reușită. Mai au de adunat experiență și aranjat chestii, dar au pe ce clădi. Bineînțeles dacă vor continua. Sunt interesat să văd un live act de-al lor că acolo e proba de foc.



Să nu uit, big like pentru logoul trupei. Pare transcris de pe o bancă de liceu dintre marile logouri ce au marcat genul ca Slayer, Megadeth, Sepultura sau Metallica.



Și artworkul albumului e de menționat, mai ales modul în care-s scrise versurile pe broșura din interiorul CD-ului. Cred că albumul în format fizic/CD îl puteți lua doar de la ei, dar există în format digital la liber pe youtube aici. Dați-i o ascultare și sunt curios ce părere aveți. Rock on 🤘!!

One thought on “ATTN/ Flaming Skies – EMPIRE OF GLASS

Leave a comment