Meat & Grill: #DWMT

Mulți dintre voi ați ajuns într-un fel sau altul cu ochii pe filmările one take shot din live-urile Diud, Where’s my tune? Cam bine filmate, cam mișto aleasă muzica. Deja sunt 49 de episoade întinse pe mai mulți ani/sezoane, inclusiv de pandemie (vezi aici) așa că am luat-o pe fir să văd cine-i în spatele proiectului. M-am mirat, dar nu prea când am dat de Călina Maria Purje acolo. E ca o continuare firească a… vedeți voi la ce dacă o să citiți în continuare 😜.Io: Hello, Călina! Și mă bucur să te regăsesc aici unde cumva ți-e locul 😊.

Călina: Bună, Răzvan. Îți mulțumesc pentru invitație. Da, mă simt ca peştele în apă aici. Abia aştept să văd ce întrebări ai pregătit 😊.

Io: Un pic de istorie pentru cititori. Tu ai produs și seria BalconyTV în București, nu? E noul proiect de la Diud o continuare firească, un upgrade sau o cu totul altă idee?

Călina: Da, eu am fost producătoarea proiectului BalconyTv Bucharest, împreună cu Alex Purje, iar Diud, Where’s my tune? a venit, într-adevăr, ca o continuare firească pentru mine. Proiectul a început la scurt timp după ce am sistat producția la BalconyTv, dar eu nu am fost în spatele lui de la început. Timp de doi ani am urmărit proiectul, admirativ, din umbră.

Io: De fapt cine-i Diud?

Călina: Pentru unii Diud încă este Andrei Gheorghe, regizorul  😊 însă, în timp, Diud a devenit mult mai mult, a devenit o agenţie video one-stop-shop cu un ADN concentrat pe storytelling prin creație video. Diud oferă servicii complete de consultanţă, creaţie şi execuție video şi evenimente live, toate adaptate fiecărui client, brand, mediu sau stil. Este o echipă de oameni tineri, creativi, cineaşti, cinefili şi oameni de comunicare, ce urmăresc şi aplică, în permanență, cele mai noi tendințe artistice şi tehnice.


Io: Tu te-ai dus la ei cu propunerea?

Călina: Eu am ajuns la #DWMT într-un moment de cotitură şi împreună am ajuns la un format uşor diferit. Ultimul sezon a fost filmat, în totalitate, pe peliculă de 16mm şi aş vrea să le mulțumesc pe această cale partenerilor noştri Cinelab şi Videolink. O rolă de peliculă are fix 11 minute aşa că ne-am gândit că ar fi interesant să le propunem artiştilor o sesiune care să se încadreze în maximum 11 minute. Această limitare cere o adaptare creativă a performance-ului. În plus, am internalizat şi partea de sunet, atãt ceea ce ţine de live recording, cât şi ceea ce ține de mix şi de master. Am făcut super echipă cu Zeedo şi Green Sound Team la capitolul ăsta. Băieţii de la Svâc Productions pregătesc, sub îndrumarea lui Andrei, cele mai faine set-uri pentru fiecare artist în parte. E un “dream team”. Produsul finit se poate încadra, cu uşurință în zona “quality” “pour les connaisseurs”. Ne-am asumat că ne adresăm unui grup mai restrâns de oameni şi ne dorim să ne apropiem mai tare de comunitatea noastră. Am adus în proiect, mai recent şi componenta de “private experience” cu ajutorul prietenilor de la J’ai Bistrot care ne pun la dispoziție căştile de “silent disco”. Ne-am deschis, astfel, porțile pentru un grup restrâns de oameni, cărora le facilităm accesul pe platoul de filmare. E o experiență inedită. Ei pot fi alături de artistul lor preferat, într-un context unic. Sunt martori la montarea setului şi a scenei, la probele de sunet, la filmarea propriu-zisă, dar şi la poveştile de după şi, în viitor, ne pregătim să îi implicăm şi mai tare. De asemenea, ne dorim să ieşim mai mult din studio. Ne-am parteneriat şi cu Radio Guerrilla, avem multe surprize pregătite pentru voi.Io: Cum alegi trupele pentru că văd că sunt din toate zonele, rock, hip hop, trap? Cine alege piesele? Și ce trebuie să facă un artist ca să ajungă în proiect pentru că, trebuie să recunosc, produsul video care iese e ceva deosebit 😉.

Călina: Întrebarea asta doare cel mai tare 😊. Ne este extraordinar de greu să facem selecția trupelor. Vorbim despre o producție scumpă, să nu ne ascundem după degete, aşa că, deocamdată suntem limitați la un singur episod pe lună (şi tare ne-am dori să mărim frecvența). Încercăm să acoperim atât ceea ce este relevant/validat în piața muzicală românească cât şi proiectele care simțim că merită mai multă susținere, un zvâc. Piesele le aleg artiştii, însă, în viitor, vom impune ca măcar una dintre ele să fie o piesă nouă.

Artistul trebuie să îşi vadă de treaba lui, să cânte bine 😊. Pe unii dintre ei îi contactăm noi, alții ne scriu ei. Avem o listă kilometrică de aşteptare şi încercăm să selectăm proiecte cât mai variate, să acoperim o plajă cât mai largă din punct de vedere stilistic. Pe lângă componenta de entertainment e şi cea de documentare culturală. Noi acționăm ca nişte curatori.

Io: #DWMT 50? Cu cine? E un milestone cum se zice la corporații 😜. Ceva special?

Călina: Da! WooHoo! Am ajuns la Episodul 50 în care îi puteți vedea/asculta, în toată splendoarea lor, pe Moonlight Breakfast, într-un setup foarte dreamy şi văratec. Decorul joacă un rol important în “flavoring-ul” fiecărei sesiuni. Pentru episodul ăsta ne-am jucat cu perdele, vânt şi plante. Cel mai bine dați un click mai jos să vă convingeți singuri 😊.

Io: Și cum se continuă povestea? Urmează surprize, chestii noi?

Călina: Povestea se continuă în mai multe direcţii. Ne-am mutat în casă nouă pe toate platformele de socializare, principalul canal de comunicare rămâne, în continuare, canalul de Youtube, dar pregătim content special și pentru InstagramTikTok și Facebook. Continuăm producția atât în studio-ul nostru, Dă Space, cât şi în alte spații. Vom începe noul capitol cu o “mare petrecere mare” la J’ai Bistrot, în 10 August. Vrem să sărbătorim cum se cuvine cele 50 de episoade, alături de artiştii care ne-au călcat pragul şi de toţi susținătorii proiectului. Am pregătit un watchparty cu toate episoadele, în regim silent, pe 3 ecrane diferite şi 3 canale de sunet diferite, un concert surpriză în cadrul căruia vom şi filma un nou episod DWMT iar la final, un silent party de zile mari, cu invitaţi pe măsură – atât din rândul artiştilor cât şi din rândul colaboratorilor noştri. Bine înțeles, pe unul dintre canale va străluci echipa Diud, pentru prima dată în postura de DJ. Vom aranja grădina de la J’ai în stilul DWMT, vom avea un drink special, dar mai avem şi alte surprize pregătite. Am început să experimentăm şi cu alte tehnici, ne-am jucat cu Emaa cu un costum de motion capture săptămâna trecută. Vă vom arăta şi la petrecere puțin din lumea asta alternativă. Vă aşteptăm cu drag să ne cunoaştem mai bine şi să ne distrăm împreună.Io: Păi tot ce-mi spui tu aici e mai mult decât bine-vent pentru scena locală căci sunt puține demersuri ca ăsta. V-ați gândit să ieșiți din București și să faceți o tură și prin țară?

Călina: Da! Însă ţi-am dat deja cam mult din casă 😋. Stați cu ochii pe #DWMT!

Io: Să ne revedem cu bine la #DWMT 100, zic! Hai la multe view-uri!

Foto credit: Răzvan Leucea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s