Un album (de) poveste

tsd


TSD
. Poate să vină de la Tinerii Stau Degeaba, Tăntălăii Sunt Deștepți sau Turcia Stat Democrat. Niciuna din variante nu-i corectă însă. Tineri, Sâmbătă, Duminică este numele albumului de debut al sextetului- ce-mi place asta cu sextetu’ :P- masculin vocal-instrumental-liric Dl. Goe. Atenție, nu este primul lor material. Ei, deși e tineri, a mai scos și un EP,  Momente în schițe (n.b. dezacordurile sunt o licență ca s-o ard cu stil).

Am mai multe definiții pentru acest album pe care le veți descoperi parcurgând textul. Treaba începe într-o Joi. De ce Joi? Nu știu. Poate pentru că Joia e noua Vineri pentru milenialii din care se trag băieții ăștia sau poate pentu că pe noi ne-a lăsat Tudor Chirilă cu ne vedem Joi și n-a mai venit, asta fiind o continuare firească. Oricum, prima piesa nu-i o piesă 😊. E un mise-en-scene, un mic teatru radiofonic ca să știm ce ne așteaptă. Un tânăr care pune botu’ la dragoste, cam tare. Da’ e Liber și Frumos cum zice piesa următoare, un rock’n’n roll cu iz de Beastie Boys la început și plin de referiri la stereotipurile unui tânăr bucureștean. Avem și clip explicativ. Inserturile dâmbovițene continuă impresia că ne aflăm în fața unui musical radiofonic, un Broadway mioritic milenial pe blues, rock, jazz, electro și altele. Nu-i de ajuns. Mereu tineri ne zice că nu-i ușor să fii tânăr în ziua de azi, monșer. Și mai aflăm că tânărul nostru lucrează la Mega și de asemenea aflăm și orașele unde există astfel de magazine (sper că lanțul comercial ubicuu să fi plătit pentru reclamă) :). Apare și muza La coadă la Mega Image unde începe nebunia. Tânărul ia foc la fel ca și strămoșii lui când apare gagica aia bună. Și pleacă după ea prin tot Bucureștiul. Ia vezi pe unde, ghicești ;)? Rămâne cu buza umflată sau nu. Nu vă zic tot. Da’ urmeaza o piesă trip din care fiecare ia ce vrea. Flori, fete și băieți. Dar Nu e ceea ce crezi vine să vă lămurească. Groovy, jazzy, funky, hip-hop, oriental. Lămuriți 😊? Haida! Aida, da, ăsta este numele gagicii și al piesei care se continuă cu drumul la gară al tânărului înamorat cu un taximetrist care sper să nu fie real că prea zice multe ;). Rămâne și fără bani. Nici de Bilete nu mai are. Să vedeți mișcare scenică în timpul concertelor lor pe piesa asta ușor reggae. Urmează singura piesa în engleză, la titlu doar 😊 Kiss and caress cu un accent interesant în refren. Piesă de jale. Și aici o intâlnește pe ea. Și  de bucuros ce e cântă ștrengărește Bisou și se face praf prin club. Și iar ajunge în Gara de Nord căutând… chiar ce caută de fapt tânărul nostru? Poate pe el? Oare de ce alarma lui îi tot spune “Nu te trezi”. Oare ce-i cu piesa 13 secunde? Pentru mine e surpriza. Adică n-o știam din concerte. Da’ are și un fel de cheie. Fugim toti după fericire, care-i doar o stare ce îmbracă forme diferite pentru fiecare. Hai s-o urmărim și să ne distrăm pe drum. Final cu un gipsy rock Golan care te lasă cu impresia că nu știi de fapt ce s-a întâmplat cu tânărul sau cu tine, da’ pare că e bine.

N-o să întelegeți nimic din ce v-am scris  dacă nu ascultați albumul pe care îl puteți descărca de aici. Bineînțeles cu bani că sextetul mai are de produs și alte albume.

Una peste alta un album de debut ambițios, inventiv și reușit. De poveste 😉.

2 thoughts on “Un album (de) poveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s