La Vaslui , un grup de tineri…

ocv_19_10

 

Spre rușinea si în ciuda mea n-am știut prea multe despre festivalul Open Camp Festival din Vaslui până nu mi l-a aruncat feisbucul pe feed. Evenimentul lor din 7-9 august mi-a atras atenția și așa am început să sap. Sunt la a 11-a ediție!! Au trecut pe acolo mai toți greucenii undergroundului din hip-hop, metale și ceva electro plus o grămadă de trupe care și-au făcut ucenicia pe acolo și acum vă sunt cunoscute. Mda, din păcate Vasluiul e acum mai mult subiect de glume decât un oraș cu efervescență cultural-artistică așa că demersul Open Camp are cu atât mai mare importanță pentru cei care vor și altceva, care gândesc cu capul lor. Big up pentru asta echipei de organizare 🤘!

Au fost amabili să ne dea niște coordonate despre ce va însemna anul ăsta Open Camp Festival. Dacă vă conving sau nu aflați la capătul acestui interviu 😉.

 

ocv16_2

 

Io: Ce vă mână pe voi în visul vostru de a organiza un festival de muzică underground într-o zona de țară unde fenomenul ăsta nu e chiar cel mai prezent?

OCF: Este cam singura oază de normalitate pentru tinerii din Vaslui. Este singurul eveniment care le oferă posibilitatea să se exprime și să se manifeste. Am văzut cum Open Camp a crescut de la o petrecere între prieteni, am văzut cum s-au schimbat oameni, am văzut cum au crescut adolescenții pe lângă noi și ce echipe s-au format de-a lungul timpului. E super motivant să ai rezultate de acest gen. De mult nu mai este vorba doar de concerte și distracție, ci e vorba deja de o mișcare locală, sub umbrela căreia facem tot soiul de proiecte: filme, întâlniri, activități sportive, tabăra de astronomie, graffiti, acțiuni caritabile, etc. Inspirăm oameni, de la cei mai tineri la cei mai mari, care văd în noi o șansă de schimbare.

 

Io: Aveți tupeu să mergeți mai departe si în condițiile astea auster-covidiene. Ce condiții speciale vor fi? Distanțare, dezinfectare, testare?

OCF: Nu cred că este vorba de tupeu ci de un curaj pe care noi l-am dobândit în 10 ani. Nu știu care din toți anii din urmă nu au fost grei pentru noi?! Suntem totuși un festival independent, un festival underground și încercăm să educăm publicul. Ne-am asumat din start că vom avea mult de muncă. Și am tras 10 ani. Așa că am zis că oricât de dificil ar fi să îl punem “în scenă”, acum cu toate regulile, o vom face. Pentru mine ediția a 11-a are și o însemnătate în sensul că îl privesc ca un 1.1, încheierea unui ciclu și intrarea într-o nouă “eră”. De câțiva ani s-a clădit o echipă de tineri care pot prelua frâiele evenimentului și anul acesta va fi un test și pentru ei. Dacă îl vor trece, atunci vom auzi de Open Camp și în 2030 cel puțin. Da, cu toate provocările și regulile posibile și imposibile.

 

ocv19_7

 

Io: Să zicem că vin de la Bucuresti. Unde pot să mă cazez? Dacă aleg să stau în Vaslui cu ce ajung la locația festivalului? Există camping cu conditii decente?

OCF: Dacă vii de la București poți să te cazezi în oraș, iar în funcție de buget îți putem recomanda ceva. Există pensiuni și unități hoteliere sau variante mega ieftine și decente cum ar fi Youth Hostel (la Tabere) unde poți sta cu 30 de lei pe seară (camere curate, băi proprii, dușuri). Din oraș până în poligon faci maxim 10 minute cu un taxi sau poți veni cu autobuzele noastre care oferă transport gratuit. Se poate și campa, dacă ai cort, gratis. Avem toalete, chiuvete de exterior și rezervor cu apă. Din păcate nu avem dușuri în camping.

 

Io: Ce se poate face ziua până începe muzica la scenă/scene? (chiar, vor fi mai multe scene?)

OCF: Există o singură scenă, iar concertele încep de la ora 18 aproximativ. În restul zilei te poți juca, te poți plimba prin poligon, poți manca, bea bere, sta în hamace sau participa la tot felul de activități ad-hoc. Sau poți merge în oraș unde se poate ajunge foarte ușor. De obicei sunt foarte multe grupuri, fiecare se distrează, unii se adună la un cort și cântă la chitară, alții se udă cu baloane cu apa, plus că în fiecare an încercăm să încărcăm timpul cu cât mai multe proiecțele.

 

ocv17_4

 

Io: Rămâne conceptul de zile dedicate unor stiluri muzicale? De ce ați ales varianta asta și nu amestecul eterogen de stiluri?

OCF: Echipa de festival de început era alcătuită din 3 persoane, cu gusturi muzicale diferite, cu moduri de lucru diferite, cu anturaje ușor diferite. Și așa convenisem, că fiecare își face seara lui. Așa eu imi faceam treaba vineri, apoi sâmbătă și duminică puteam să mă distrez, că eram degrevat de sarcini. Nu s-a mai păstrat 100% acest lucru, pentru că acum stilurile sunt destul de amestecate.

 

Io: Puteți divulga ceva de lineup? Vin și trupe de afară? Din Moldova?

OCF: Din păcate nu o să vă spun nimic despre lineup, pentru că încă suntem în faza în care trebuie să dezbatem dacă rămâne în cuie conceptul stabilit sau va trebui să facem rabat de la el. Noi am construit festivalul în condiții normale, bugetat ca atare. Doar că dacă vom avea limitare de persoane, apoi sponsorii sunt mai precauți, bugetul scade. Așa că încă avem câteva zile în care dezbatem. Pe lista inițială erau artiști din 4 țări, printre care și Moldova.

 

Io: Aveți sprijinul autorităților locale sau vă sicanează că aduceti sataniști și dezmăț în oraș?

OCV: După zece ani, am înțeles atât noi cât și ei că suntem diferiți în gândire. Doi oameni care văd lucrurile opus e clar nu pot trage la același proiect. Așa că relația noastră nu e nici de colaborare și nici de luptă. Avem focusuri diferite, adresăm valori diferite. Atâta tot.

 

ocv19_12

 

Io: Vă doriti să creșțeți bănuiesc. Aveți un model de festival de pe la noi sau de pe afară? Sau mergeti pe originalitate si specific local?

OCF: Nu ne dorim să creștem de dragul de a crește și nici nu ne comparăm cu nimeni. Vrem să păstrăm specificul nostru și ideea cu care am plecat în 2010 la drum, aceea de a crea un loc în care să se adune oameni care simt și gândesc la fel, care au nevoie de exprimare, de nou. Deci, nu pot spune că există vreun festival din țară sau de afară ca model. Ideile vin de la fiecare dintre membrii echipei și nu numai.

 

Io: O să fie cu foodcourt, cu artizanale, cu alte arte prin locație?

OCF: Desigur. În poligon vor exista atât standuri cu mâncare, cât și baruri, cafenele sau un loc de joacă. Toți cei cu standuri sau rulote sunt mici antreprenori cu afaceri locale. Vei putea bea și bere, și țuică, și shoturi de Jager sau mânca gulaș la ceaun, ciorbă de potroace, sarmale, burgeri, pleșcăviță, burrito. Dacă te pui bine cu cine trebuie nici nu cred că o să ai nevoie de bani ca să te amețești. Important e să fii responsabil.

 

ocv19_1

 

Io: La final, un pitch scurt care să-l faca pe iubitorul de muzică de underground să ajungă în august până la voi 😊.

OCF: Păi în primul rând e o ocazie să vezi și tu “care e treaba cu Vasluiul”. Să bei și să mănânci ieftin și să vezi câtă energie pot să aibă oamenii de aici (îmi asum în special în ceea ce îi privește pe participanții la festival). Să mergi la un festival liber, unde ai voie să intri cu tot ce vrei tu de acasă, să îți pui cortul fix unde vrei tu și chiar să vezi cum e să vii la un festival unde nu cred că o să ai nevoie de telefon sau internet. Unde la concerte lumea cântă și se distrează cu adevarat.

 

Io: Hai că v-am trecut în agendă.. Mulțumesc și spor!

Iar voi ați reținut, da? 7-9 augut la Vaslui dacă e covidu-n grafic descrescător 😄.

One thought on “La Vaslui , un grup de tineri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s