Hai de luați AER !!

Eu n-am ajuns niciodată la Baia Mare, dar a ajuns Baia Mare la mine, sau mă rog o parte din spiritul moroșan livrat pe sonorități de grunge updatat la versiunea 2020 al rioterilor Lori, Radu, Mihai, Mircea și Vladimir. În covidie pare că Riot Monk s-au tratat cu pălincă și muzică pentru că acum vin niște vești dinspre ei. Cum am auzit, cum i-am luat la întrebări 😜.Io: Aud că pregătiți o surpriză. Să fie oare un nou album? 

Lori: Salutări ochiului critic și cititorilor săi! Da, într-adevăr, venim cu un nou album, chiar primul full length din a noastră carieră și care se intitulează AER! Cred că pentru noi a fost cea mai mare surpriză, faptul că am ajuns în acest punct ca și trupă să scoatem un album. Pentru acest lucru suntem foarte recunoscători, dacă îmi permiteți să vorbesc și în numele fuckerilor mei din trupă. E un sentiment foarte interesant, undeva între mândrie și umilință în același timp. Mândrie că îți vine să zici „ia, bă, ce am reușit să facem!” și umilință pentru că dacă nu era atâta lume în spatele albumului care să ne ajute să îl creăm, plus fanii care să fie poate mai entuziasmați decât noi de această lansare, tot efortul era fix degeaba. 

AER va fi lansat printr-o campanie de strângere de fonduri care la ora actuală este live la https://www.sprijina.ro/cauze/riotmonkaer unde am pregătit o grămadă de surprize pentru cei care doresc să ne susțină, de la albumul în format digital înainte de data oficială a lansării, până la CD-uri, viniluri 12” de 180 de grame și trei modele noi de tricouri. Full package!

Deci da, AER, 2020, album nou, anul maimuței, muie la virus. 

Io:E un fel de cadou pentru voi și fanii voștri la 5 ani de RM? 

Lori: Ia uite cine a numărat anișorii! Dar nu, nu am luat în calcul deloc acest aspect aniversar când ne-am decis data lansării albumului. Chiar eram cât pe ce să îl lansăm la 6 ani de Riot Monk hahaha! Pentru fanii noștri este, oricum, un cadou. Am decis să ne băgăm rachete-n cur și steroizi în campania de lansare ca să le aducem pe masă doar materiale de calitate. Am încercat și răsîncercat variante de booklet-uri cu versuri, am schimbat fotografiile de câteva ori, tracklist-ului i-a fost schimbată ordinea de cel puțin 4 ori din câte îmi aduc eu minte. Nu am lăsat niciun aspect al albumului la voia întâmplării; chiar dacă vei decide să îl asculți strict digital, l-am aranjat în așa fel încât să fie și asta o experiență în sine. Ne-am și făcut o echipă care e pe același film cu noi la acest aspect și asta ne-a ajutat super mult! Voi vorbi și despre oamenii ăștia frumoși puțin mai târziu.

Io: Aveți deja materialul muzical pregătit? Dați câtevai indicii despre ce ne așteaptă pe album. 

Lori: Da, totul e pregătit. Dacă e să o luăm așa, albumul e gata încă din toamna lui 2018! Atunci am fost pentru prima oară în Deva la Lowbass5 Studio și am înregistrat toate piesele care urmează să apară pe AER. În acești doi ani am lansat câteva dintre aceste piese pe care sunt sigur că le știți deja și am lucrat și pe detaliile albumului. Aici mă refer la niște interludii care pregătesc unele piese precum Riot Day, Be Pălincă sau Contează. Ne-am folosit mult de acele aspecte care ne fac unici ca trupă și anume muzicuță, blues, mult blues, chitară cu slide, armonii vocale, elemente acustice crude și procesate. De asta ziceam că albumul va fi o experiență completă chiar și doar în format digital că să fim sinceri, nici eu nu ascult muzica pe vinil, deși sunt maniac cu vinilurile și am propria colecție.

Ca și tracklist, avem următoarele piese pe AER:

 1. Mno Fain
 2. Simple Circle
 3. Riot Day Redemption
 4. Riot Day
 5. Orișicui (varianta de album)
 6. Metro
 7. Be Pălincă
 8. Resuscito
 9. Mno Amu!
 10. Contează
 11. Aer
 12. Alonefinal.mp3 
 • O surpriză pentru cine are răbdare să asculte puțină liniște.Io: Apreciez enorm trupele care se aleg să-și promoveze muzica susținut de o latură vizuală și merch. Cum se situează AER din punctul ăsta de vedere? 

Lori: La fel și eu! Am prins puțin din perioada în care dacă voiai să îți asculți trupa preferată, ori stăteai lipit de TV pe tot felul de canale unde umbla vorba că se mai dădeau „grohăieli” ori cumpărai albumul. Acuma nu vreau să par boomer și să o ard gen că pe vremea mea era mai bine, chiar deloc! Cred că era mai nașpa pentru un meloman comparativ cu ziua de azi! Dar ce m-a impresionat maxim din acea perioadă și inspirat în același timp a fost că atunci când puneai mâna pe un album, îți dădeai seama de la o poștă de câtă energie a băgat trupa și/sau casa de discuri în acea lansare. Nu pot să îți zic cât de dezamăgit am fost când mi-am cumpărat Vol. 3 The Subliminal Verses de la Slipknot pe CD și a venit cu o amărâtă de copertă și atât.

O scurtă introducere, dar revenind la subiect, Da, AER e o experiență audio-vizuală 100%. De la coperta de album pe care am creat-o într-un weekend întreg pe balconul lui Vladimir din Dristor. Am pregătit altarul toată ziua și când s-a lăsat noaptea și am început să facem fotografiile și filmările, s-a ridicat părul pe mine efectiv. Era o liniște de capelă, ajuta și mirosul lumânărilor și al crizantemelor. Circula în aer un spirit de umilință, parcă nu noi creasem tot set-up-ul ci parcă am fost instruiți să facem asta. Chiar și acuma când scriu asta mă iau frigurile! Ceea ce vreau să zic cu asta e că esența acestui sentiment se regăsește în copertă și în tot set-up-ul vizual al albumului de altfel! Cine va sta cu albumul în mână sau pe Spotify și va alege să exploreze coperta sunt sigur că va simți o rămășită de savoare de ceară arsă și crizantemă și pasiune. 

Pe lângă copertă, varianta CD a albumului va veni cu un booklet de 28 de pagini cu versuri și fotografii încă nelansate de la crearea coperții. Varianta pe vinil va veni și ea cu un insert față verso cu versurile și cu niște detalii din altar. 

Și de tricouri ce să mai zic? Aici chiar nu am ce să zic doar că artiștii cu care am colaborat au scos ce au avut ei mai bun din ei pe muzica albumului. Nu am dictat în niciun fel direcția artistică a designurilor tricourilor ci i-am încurajat pe artiști să exploreze sound-ul și vizualul albumului și să creeze ceea ce i-a inspirat.

Am colaborat pe tricouri cu trei artiști mega mișto și anume Mihai Mănescu de la Obsidian Nibs, Mara Conopan de la CREEPS.ro și Dawn Elenor de la Dawn DD’s Art. Fiecare în stilul său propriu și asta cred că face tricourile să fie atât de speciale.

Coperta a fost creată de al nostru Vladimir Gheorghiu deci nu mai trebuie să zic nimic aici. 

Și pe partea de Art Direction a albumului am colaborat cu un super dude și anume cu Dragoș Ciobanu de la Design by Dragosh. Și dacă vreun curios dintr-o trupă a ajuns până aici, bă, caută-l pe Dragoș pe FB și IG când aveți nevoie de direcție artistică, designuri de logo, de postere, sau de tricouri. Omu ăsta are mână de aur!

Ca o concluzie la răspuns, da, și noi apreciem mega mult când o trupă îmbină muzica cu vizualul și crează un tot unitar și asta ne-am străduit să facem și noi și eu cred că ne-a ieșit total. Pot să zică fără pic de jenă că e cel mai frumos album pe care l-am văzut ieșit în ultimii ani! Fact!Io: Ai n-ai mingea tragi la poartă. Dacă nu strângeți banii ce se va îmtâmpla? 

Lori: Cam așa ceva hahaha! Schema e în felul următor: noi avem deja bănuții pentru lansarea albumului. Înregistrările, mixul și masterul deja au fost plătite. Toate designurile și direcția artistică au fost plătite. Bugetul de advertising e pus deoparte și gata să fie folosit și la fel și banii pentru printarea tricourilor, CD-urilor și al vinilurilor. Deci dacă nu ne atingem scopul campaniei, vom lansa albumul oricum. Asta ca să îi asigurăm pe fani că dacă au pus o precomandă pe sprijina.ro și nu ne atingem scopul campaniei, vor primi ceea ce au comandat. 

Io: De ce aveți nevoie de ajutorul fanilor? CONTEAZĂ ajutorul lor 😜? 

Lori: Și da, contează foarte mult ajutorul fanilor! Chiar dacă avem toți banii pentru lansarea albumului, nu este un buget tocmai mic, nu e ca și cum ne-au picat din cer 5000 de euro. Am strâns din buci puțin ca să reușim să pregătim lansarea. De aceea am făcut totul să fie super transparent pe pagina campaniei, fanii vor putea citi unde va merge fiecare bănuț strâns, cât costă producția, advertisingul, deplasările, tot! Și dacă cineva nu ne crede că e așa, nu-i niciun stres că avem toate facturile pentru ce am plătit până acum și urmează să le avem și pentru ce vom investi mai departe. Riot Monk la Consiliul Județean hahaha! 

Ideea e că deja ne-am făcut un buget post-lansare AER, buget pe care dorim să îl investim într-o mașină mai mare și nu numai. De ce mașină mai mare? Pentru că avem proiectul pentru un merch stand mișto plus am făcut și o listă preliminară de props-uri pentru scenă, lumini, bannere, proiecții. Na, toate astea costă și ele bani și recuperarea banilor investiți în album ne va ajuta să ne dăm un upgrade și la showurile live deci fanii cumva, indirect, vor susține și acest proiect al nostru pe lângă lansarea albumului. 

Io: Unde? Când? Cum vă pot susține fanii? 

Lori: Deja fanii ne pot susține campania de lansare de album aici: https://www.sprijina.ro/cauze/riotmonkaer 

Tot ce trebuie să facă e să intre pe link și să își aleagă recompensa. E ca și cum ai pune o comandă online, e atât de simplu!Io: Cu ce se alege cineva care a dat un bănuț în campania voastră? 

Lori: Eu sunt puțin mândru de aspectul ăsta că mi se pare că am pregătit niște pachete super mișto, „ca afară” dacă îmi permiteți să mă laud! Eu am mai susținut câteva campanii de genul, odată pe Kickstarter și odată pe Indiegogo deci am furat niște idei „americănești”. 

Le-am pregătit fanilor și susținătorilor 10 pachete cool prin care ne pot susține! Și țin să menționez că fiecare susținător, indiferent de cât va dona pentru lansare, va fi trecut în booklet-ul CD-ului și în insert-ul vinilului la secțiunea mulțumiri speciale. Absolut fiecare susținător, fără excepții!

Așadar, am pregătit următoarele pachete:

 1. Contribui cu 10 RON și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 2. Contribui cu 20 RON și vei primi albumul „AER” în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 3. Contribui cu 35 RON și vei primi o copie CD a albumului „AER” (format digipack) care conține un booklet de 28 de pagini cu versuri și fotografii, albumul în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 4. Contribui cu 50 RON și vei primi unul dintre cele trei modele de tricouri unisex la alegere (modelele DRIPPING SKULL de Mara Conopan de la CREEPS.ro, GETO DRACII de Mihai Mănescu de la Obsidian Nibs și COSMIC SCREAM de Diana Cumpăratu de la Dawn DD’s Art), mărimi de la S la XL,  printate pe tricouri Gildan Heavy Cotton, albumul „AER” în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 5. Contribui cu 70 RON și vei primi bundle-ul CD „AER” + tricou la alegere, albumul în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 6. Contribui cu 95 RON și vei primi o copie vinil a albumului „AER” pe disc de 12” și de 180 de grame care conține un insert cu versuri și fotografii, albumul în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 7. Contribui cu 130 RON și vei primi bundle-ul vinil „AER” + tricou la alegere, albumul în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.
 8. Contribui cu 160 RON și vei primi bundle-ul CD și vinil „AER” + tricou la alegere, albumul în format digital pe data de întâi Noiembrie, înainte de lansarea oficială, un pachet de stickere Riot Monk create de Mara Conopan de la CREEPS.ro, și vei fi trecut în booklet și insert la secțiunea mulțumiri speciale.

Ne mai poți susține cu 10 Euro și prin a trimite un SMS cu textul ”sprijina 2081 numele tău” la Orange: 7560 sau Vodafone: 7410. Asta, de asemenea, îți va asigura în loc în secțiunea de mulțumiri speciale din booklet și insert. 

Io: Când vom afla dacă a fost cu succes și pe când să ne așteptăm să punem urechea pe album și mâna pe pachetele pregătite?

Lori: La finalul lui Octombrie 2020, pe 31 vom afla câți bănuți s-au strâns din campanie. Cei care au susținut campania cu 20+ RON vor putea asculta albumul în format digital deja din a doua zi, pe 1 Noiembrie. În săptămâna care urmează, 2 – 6 Noiembrie vom face procedurile cu sprijină.ro pentru a le plăti comisionul de hosting a campaniei și de a intra în posesia sumei strânse, după care în săptămâna 9 – 13 Noiembrie vom pune oficial comanda de print pentru tricouri, CD-uri și viniluri firmei din Polonia cu care am ales să colaborăm. Ca dată de livrare, chiar nu știu să estimez când va fi acesta. Noi am trecut ca perioadă de livrare finalul lui Noiembrie dar nu vom știi o dată concretă doar după ce vom primi o estimare de livrare și de la firma care se ocupă de print. În orice caz, vom ține toți fanii, susținătorii și haterii deopotrivă la curent legat de cum vor evolua lucrurile. După cum ziceam, vrem să fim cât mai transparenți posibil. Worst case scenario, cineva va primi un cadou frumos de Crăciun de la noi dar nu cred să se lungească atât de mult tot procesul.Io: Da’ la un concert când vă prindem/ Ceva programat? 

Lori: Măi, noi am luat o decizie. Nu ne avântăm la concerte în perioada asta pentru că un concert Riot Monk cu distanțare socială e fix nimic. Cel mai apropiat concert Riot Monk va avea loc la anul în cadrul Maximum Rock Festival unde vom cânta înainte de Katatonia și Devin Townsend. Eu îs pișat pe mine de emoții și entuziasm, sunt fan Katatonia și să împart scena cu ei e ceva la care nici nu mă gândeam să fac vreodată! Să sperăm, totuși, că până atunci ne trimit Rușii ceva vaccinuri să le testăm și o să putem sta la concerte ca până acum! 

Oricum, cu prima ocazie când ajungem la București, avem o sticluță cu pălincă pusă deoparte pentru Ochiul Critic! După atâta timp, poate reușim să ne vedem și noi în carne și oase, ce zici Răzvan?

Aș vrea să închei prin a-ți mulțumi ție pentru interviu și că m-ai primit din nou să îmi vărs părerile pentru CriticEyez și aș vrea să salut cititorii blogului! Bă, dacă nu citiți Sacoșa cu Prospături, vă promit io că pierdeți o grămadă de muzică faină pe care oamenii ăștia stau să o adune.

V-am țucat!

2 thoughts on “Hai de luați AER !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s