Crede și nu cerceta

Probabil nu doar io am fost curios ce-i cu trupa care a apărut acum vreo doi ani și ceva prin onlineul nostru numită foarte intrigant DOOMNEZEU. Aceeași curiozitate care m-a împins spre interviul cu ei (vezi aici). O găselniță demnă de un marketing bun și cu mare potențial, dar nu-i despre asta. Trupa nu s-a oprit la nume ci a îmbrățișat și un mod de comunicare aparte, smart evlavios. Șase piese și vreo doi ani mai târziu a venit prima înfățișare a lui DOOMNEZEU în fața enoriașilor. De ziua copilului, în Expirat, anno domini 2022.Schimbare de registru vestimentar și de apucături în clubul de pe dealul Filaretului. Multe tricouri negre, un fel de black parade. Meshuggah, Sepultura, Machiavellian God, Batushka, Sex Pula Pistol, Bucovina. Se mutase REF-ul acolo 😉. O adevărată expoziție vivantă de tricouri din zona, metal/black/doom. Bineînțeles că ginurile fine au cedat locul berii la draft. Mai erau ceva oameni din Expiratul de weekend, fete la gleznuța goală, aterizate de pe la alte concerte, dar și ceva aciuați de la gașca Zurli de la Arene. Vedeai însă, fără a fi vreun specialist, care pentru ce venise. Unii la slujbă, alții cu cele lumești 😜. Iar pentru o trupă aflată la primul concert au fost surprinzător de mulți oameni. Asta e o bucurie, dar și o provocare pentru ei.Venisem după o zi cu copii într-o cămașă albă de plajă. Noroc cu merch-ul lor de unde mi-am luat un tricou care-mi cam place cum e realizat. Am reușit să mă integrez mai ușor așa. Oricum, o chestie de menționat este că, încă de la prima lor slujbă, au avut veștminte pentru enoriași 🤘.


Logoul trona deasupa scenei dând impresia că ești într-o biserică, un intro ca de cor gregorian și… își fac apariția cei patru membrii, fiecare cu un aspect special, poate simbolic: bassul cu un coif de semilună (ai putea zice și coarne, dar rămân pe Lună că se leagă mai bine povestea), chitara solo/second vocal cu un coif cu soare, la tobe n-am distins povestea, iar lead vocal îmbrăcat în călugăr, cu picioarele goale și fără a i se vedea fața pe toată durata concertului. Dealtfel, misterul a fost continuat din online și pe scenă, ei preferând să nu-și divulge identitatea. Poate unii să-i fi recunoscut, eu mi-am dat seama că nici nu vreau asta. Nu vreau să strivesc corola de minuni a lumii … Aleg să cred.

Vezi aici Kranioutopos din timpul slujbei 👇Apropos de misterul lor. Ar putea fi un exercițiu de marketing foarte bine pregătit și jucat. Ar putea fi o glumă, o mare ironie, dar unii au zis că nu se prea glumește cu așa ceva. Sau ar putea fi mai simplu de atât, lucru spre care înclin după prima lor înfățișare, adică un grup de muzicieni – chiar buni – iubitori de gen și care întâmplător și-au găsit în evlavie calea comună în muzică. My 2 cents…Slujba a cuprins toate cele șase liturghii lansate în neantul onlineului până acum. Cred că și ordinea lansării a fost cu sfințenie urmată în concert. Start cu La Viflaim Colo-n Jos – colindul lor de Crăciun -, apoi Deșertăciune, Kranioutopos, Pe tine te fericim, Crede și nu cerceta, Lazăr. Plus un bonus, Du-ne adu-ne, prima piesă zămislită împreună de ei, dar pe care n-o găsim pe nicăieri însă.

Ce învățăminte am tras din prima lor slujbă? Că practică un doom/stoner de bună calitate instrumentală, că au un concept și un show care poate fi exploatat și modelat după cum o vrea DOOMNEZEU. Văd potențial mare pe zona de visuals în concert. Albumul e în facere și poate-l avem la toamnă. La ce cred că s-ar mai putea lucra este parte vocală și mai ales cum e aranjat sunetul de către Fratele de la Butoane. Perioade lungi din piese, pe oriunde mă plimbam prin sală, nu se distingeau versurile. Și lucrul ăsta mi-a mai fost spus din public. Voit sau nu mesajul nu ajungea la oameni. Păcat de versuri, păcat de tandemul vocal pe care-l puteți auzi de ce este în stare la versiunile de studio. Hai, scoateți-l la lumina concertelor!

S-a cerut bis de la primul concert ceea ce obligă la mai multe apariții. A fost și un moment interesant care poate deveni un obicei. Au înregistrat pe o casetă tot concertul ca un martor al primei lor slujbe, casetă pe care cred că au aruncat-o enoriașilor, ca o punte de legătură între ei, noi și momentul acestui concert. Bun așa!

Doomnezeu să vă aibă în pază 🤘!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s