Documentarul de luni

rodion1

În era BC, before Covid 😄, Londohome pornise un proiect curatoriat de regizoarea Eliza Zdru – Documentarul de luni -pe care sper să-l continue în epoca post-covidală și eventual să-l dea și aură internațional. În ce consta? Lunea, când lumea e mai pe chill și recuperare propunea o seară de film documentar din sfera artelor cu participarea unora din protagoniști. Deci puteai și comenta cu ei în direct, la o bere sau un ceai, eventualele întrebări, păreri, idei.

Eu am prins doar episodul trei cu Imagini din vis și Rodion GA si-mi pare rău că am ratat Creativ, despre jazul anilor ’80 cu inovațiile sale etno via Harry Tavitian și Corneliu Stroe, dar și Balta Albă, cu panoplia eterogenă de muzicieni care au influențat masiv scena românească. Dar mai bine mai târziu decât niciodată 😉. Așadar Imagini din vis, un film în care Sorin Luca  împletește imagini din existența de azi a lui Rodion Roșca, din 2016 mai exact, cu povești si, mai ales, coloana sonoră Rodion GA. Imagini din vis este una din piesele de pe The Lost Tapes, iar Rodion este pentru cei care nu știu despre el inițiatorul curentului electronic rock în România.

Filmul este pe youtube (vezi mai jos), dar experiența avută de a-l urmări în același timp și spațiu cu protagonistul merită să-ți miști statuia 😜.

 

Așa am aflat despre relația puternică între Rodion și mama lui, relație care a influențat cariera si compozitia lui. Filmul prezintă viața lui actuală dintr-un sat de pe lângă Cluj, cu agricultură, planuri, câinii dragi și problemele cu care, un artist vizionar din perioada comunistă, se confruntă azi. Noroc cu astfel de inițiative ca ale Elizei și Vlad din Londohome sau a celor din Control.  La cei din urmă ar fi urmat și un party cu muzica lui chiar în săptămâna aia, dar a venit nemernicu’ de covid și a curmat totul. Cam cum s-a întrerupt și cariera lui artistică acum ceva timp.

Frumoase serile astea în care apuci să mai cunoști un pic de istorie din alternativul vechi, dar ai ocazia să întâlnești și crâmpeie din cel nou căci acolo am smuls de la Cristian Pascu promisiunea primei lui piese Dance, my Dear! uite-o aici 👇👇👇

 

Aștept cu nerabdare episodul patru ♥️!

rodion1

3 thoughts on “Documentarul de luni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s