Hai sictir?

După explozia de chirăieli și tonele de artificii bănuiesc că la “cumpăna dintre ani” mulți ditre noi am dat o mwie 2020 cu toată pofta. Și nu suntem de învinuit. 2020 ne-a dat un “cadou” cum nu ne așteptam nici în cele mai sumbre previziuni. Ne-a lovit pervers la libertate, la sănătățile fizice și mentale, la bani, la prieteni, la fericire. Și undergroundul și-a luat-o în freză big time închizăndu-se temporar sau de tot locurile sau trupele prin care mai respira. Motive mai mult decât de ajuns să-i dai un sictir lui 2020. Dar…… dar tot în el s-au întâmplat niște lucruri care nu s-ar fi întâmplat în alt context, iar unele au fost grăbite consistent. Da, s-au întâmplat și lucruri bune pe 2020 și ar fi bine ca, în goana ce va veni spre normalitatea pe care ne-o dorim atâta, să nu uităm ce e de luat la bagaj din el.

Inventivitatea undergroundului a ajuns la cote neatinse până acum. Concerte, videoclipuri crowd, lansări de piese sau albume/EP făcute online care mai de care mai bune. Da, unele trupe au pus stop și așteaptă vremuri mai bune, dar unele au rupt. om la lună a intrat în pandemic bootcamp și a scos un album de acolo, unul care scrie fără voia lor o recenzie a acelor zile de izolare. Adam’s Nest au zis fie ce-o fi și au dat drumul albumului lor de debut tot pe vremea asta. Și ce bine ne-au făcut! Alexu and The Voices Inside a dat drumul să zboare Pure at Heart la al treilea album, Riot Monk a făcut o demonstrație de organizare, logistică, fotografie și grunge și ne-a dat AER. Contează!!! Anger Dose s-a pus singură pe lista festivalurilor din 2021 cu albumul de debut Aimless generation. Dl.Goe a stat și el la cutia izolării și ne-a dat un album. Pe lângă materialele închegate au venit și single-urile care-și vor găsi probabil loc pe albume din viitor. E-an-na a dat niște bijuterii de o să-i cam vânez anul ăsta într-un live, Elven Bird, Tourette Roulette, Second Wave, Ioana Vivisenco, Jurjak n-au stat degeaba și au ținut sus flacăra creației – hai că știu și cu clișeele 😜.

Trupele mari însă au stat la cutie, au trăit din ce au agonisit pentru că și-au permis. Albumele pe care le aveau programate au fost puse on hold pentru că acolo rețeta conține și turnee de promovare. Cvasi-lipsa lor de mișcare a lăsat loc unor trupe foarte tinere să se manifeste. Când zic tinere mă refer la trupe de liceu sau under-20. RAPAX, Allover, Fallen Angel, Heartbreak Cinema, Sea Section sunt un mega-câștig pentru scena underground de diverse genuri. Din punctul ăsta de vedere viitorul sună bine.

Tot lipsa de activitate pe trupele mari a lăsat timp de respiro creativ sau de scos piese din sertare pentru componenții lor care au eliberat proiectele solo. Orele lui Oigăn s-au adunat peste 2020 în ceea ce va fi un album sper lansat anul ăsta, Antimateria. Dan Byron cu EP-ul full english/all feelings included Long Story Short, Iliescu și noul/vechiul său personaj , NIJI , multiplele fețe ale lui Andrei Marica, Dog is My Copilot al lui Mircea Becherescu de la AFLMȘMP. E clar că nu-i pot numi pe toți, dar ați prins ideea.

Ciudat cum unele trupe au decis să debuteze chiar acum. Poate au avut timp să se așeze, poate au prins culoarul pe care nu mai cânta nimeni, nu știu, dar țineți un ochi pe Hot Mess, As we exhale, Doompop, Soare Staniol.

Gaura concertistică a trebuit să fie umplută cumva. Așa au apărut o sumedenie de live-uri ale trupeler, unele mai din dormitor, altele cu full stage. Suburbia11 a rupt cu 2 showuri interactive, cu live stream de calitate și implicare masivă a fanilor. S-a dansat, băi, pe liveurile lor! Unveiled și Fine Sounds din Brașov au rămas la fel de implicate în promovarea grupului de artiști din familia lor, inclusiv cu continuarea poveștii Soundcards. Overground a lansat un soi de netflix pentru concertele înregistrare de labelul lor (și nu numai), o platformă la care orice fan de underground românesc ar trebui să fie abonat. Alternative Culture a dat, în opinia mea subiectivă, o colecție exquisite de live-uri/talk show-uri făcute în condiții de semi-lockdown, dar la o calitate de conținut și realizare excepțională. Check them all out!

Swanboy Music tocmai ce se lansase înainte de pandemie și avea planuri mari. Au luat și ei o măciucă-n cap, dar cumva s-au regrupat spectaculos. Au adunat și mai multe trupe lângă ei, au dat și un fel de festival mix live/online la care trupe din label și-au lansat materialele. Să-i țină vibe-ul și energiile că tare e nevoie de astfel de grupări pe 2021!

Festivalurile mari au fost aproape moarte. Doar Rocanotherworld a reușit o ediție live și una destul de reușită se pare. În rest toate s-au transformat în chestii online, meet the bands, live sessions sau ceva acustice cu public restrâns. O parte din demersurile astea ar trebui păstrate și pe viitor pentru că generează comunități, țin oamenii aproape.

O altă chestie faină care merită continuată a apărut de la Peach Art Crew care a început să construiască o comunitate undergound în lumea VR/AR. E un cap de pod pe care ei vor să-l pună într-o lume virtuală în continuă expansiune, dar care să crească de acum și organic. Pe scurt concerte întregi vor fi create și depozitate pe platforma lor în format 3D, imersiv, pe care orice fan să-l poată accesa în condiții audio-video de excepție. Deci, pe viitor, dacă nu poți să ajungi la concertul trupei tale preferate din cauză de sold out sau nepotrivire de program vei putea intra în atmosferă cumva. Țineți un ochii și pe ei.

S-a mai simțit ceva îmbucurător. Ideea de suport, de parte dintr-o comunitate, a avut timp să fie rumegată și înțeleasă de mai mulți oameni. Rămâne să o și capitalizăm când s-o da drumul la treabă. Deci no more “dă-mi și mie o invitație”, gata cu mocangeala, punem mâna și dăm un ban pe artă, #WorkIsArt 🤘.

Blogul ăsta de-i zice CriticEyez a crescut și el nesperat, a atras oameni noi care contribuie la propășirea lui și a misiunii lui. Deci care vă simțiți cu cerneală-n pix dați un semn întru colaborare 😉.

Una peste alta vă invit să vă imaginați cum va fi prima revedere la un moshpit, la o baie de mulțime în drum spre bar, la prima intrare pe porțile unui festival. Hai că nu mai e mult!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s